Praca a zakup mieszkania - tylko w dużym mieście?
+19
Maruder
motyleczek
nova.metz
elmerwisoky
therese.bauch
rose.orn
leonora.bruen
Jerry
schaefer.kayla
Lidka
Mleczko
dana
susie55
Sara212
iga22
Olifka
Lodzia
Uliseska
Ameba25
23 posters
Strona 1 z 1
Boję się trochę kupować domu (pod Łodzią), chociaż mi się marzył dom, bo po prostu mam obawy czy potem dojazdy do pracy mnie nie wyżyłują finansowo...
jak wy to widzicie?
Boję się trochę kupować domu (pod Łodzią), chociaż mi się marzył dom, bo po prostu mam obawy czy potem dojazdy do pracy mnie nie wyżyłują finansowo...
jak wy to widzicie?
Ameba25- Forumowy pisacz
- Liczba postów : 66
Re: Praca a zakup mieszkania - tylko w dużym mieście?
Wiesz, z jednej strony rozumiem obawy, a z drugiej jak stać Cię na dom,
który jednak będzie droższy niż nowe mieszkania Łódź - w centrum, (wg mnie...) to chyba na paliwo też?
Jakies ekonomiczne auto i dasz radę
Wszak marzenia trzeba spełniać, ale rzecz jasna - racjonalnie.
który jednak będzie droższy niż nowe mieszkania Łódź - w centrum, (wg mnie...) to chyba na paliwo też?
Jakies ekonomiczne auto i dasz radę
Wszak marzenia trzeba spełniać, ale rzecz jasna - racjonalnie.
Uliseska- Forumowy pisacz
- Liczba postów : 74
W mieście albo blisko miasta. Jest wygodne ponieważ w miastach mam większy wybór połączeń jeśli chodzi o komunikację. Ja zdecydowałam się na kontakt z biurem pośrednictwa Profit Group. Wybrali dla mnie pracę na dogodnych dla mnie warunkach i to w dużej firmie logistycznej. Współpracują między innymi z Aliexpress, Amazon, Allegro.
Lodzia- Ekspert młodszy
- Liczba postów : 131
Na pewno praca jest bardzo ważnym wyznacznikiem jeżeli chodzi o szukanie mieszkania, coś o tym wiem. Ja właśnie przeprowadziłam się do większego miasta za pracą, a mąż szukał czegoś nowego po prostu, nie był do swojej pracy mocno przywiązany. Tak też ogłoszenia oferty pracy łatwiej znaleźć w mieście. Pomogły bardzo ogłoszenia o pracy w FACHPRACA.pl, czyli portalu z ogłoszeniami dla fachowców.
Olifka- Forumowy pisacz
- Liczba postów : 62
Moim zdaniem w duży mieście masz więcej możliwości, ja się zdecydowałam na zakup mieszkania w stolicy na Mokotowie na osiedlu Bartycka 49 Apartamenty. Jest położone blisko centrum ale też w takiej okolicy gdzie jest spokojnie i dużo miejsc do spacerów
iga22- Forumowy pisacz
- Liczba postów : 64
Jeśli chodzi o zakup mieszkania to zobaczcie na oferty od http://orion.lublin.pl/nowe-mieszkania-na-sprzedaz/ to nowa inwestycja firmy Orion w Lublinie. Powstają tam piękne, nowe i bezpieczne osiedla a w nich mieszkania dla każdego nowoczesne i funkcjonalne. Sprawdźcie koniecznie.
Sara212- Starszy Ekspert
- Liczba postów : 1421
Nie da się ukryć, że dom pod miastem doliczając do tego dojazdy do pracy to zdecydowanie większy koszt niż kupno mieszkania w samej Łodzi. Też długo się zastanawialiśmy co będzie dla nas lepszym rozwiązaniem.. I ostatecznie podjęliśmy decyzję o kupnie mieszkania w Łodzi - wszędzie blisko, więc nie trzeba się liczyć z dużymi kosztami na dojazdy Ostatnio znalazłam taki artykuł https://www.whitemad.pl/lodz-dlaczego-warto-tu-zamieszkac/ , więc podrzucam. Być może pomoże Ci podjąć ostateczną decyzję. Powodzenia
susie55- Liczba postów : 4
Wszystko trzeba brać pod uwagę jak kupuje się dom czy mieszkanie. Właśnie lokalizację, kwestie dojazdu do pracy, szkoły itp. Ja na przykład zdecydowałam, że lepiej będzie jak kupię mieszkanie w Warszawie. W dobrym punkcie, do niewielkiego remontu i z bardzo dobrym zarządcą Per modum. Duża lepsza opcja niż dom, gdzie o wszystko trzeba samemu zabiegać.
dana- Klikacz
- Liczba postów : 28
Każdy ma inne potrzeby. A jeśli chodzi o kupowanie na inwestycje to lepiej jednak przeznaczyć te pieniądze na projekty deweloperskie https://novafinances.pl/
Mleczko- Ekspert młodszy
- Liczba postów : 108
Lokalnie szukacie, czy już nastawiliście się na pracę zdalną? Też dużo osób tak pracuje i bardzo sobie to chwali. Ja jednak jestem raczej za pracą stacjonarnie. Interesuje mnie konkretnie praca wielkopolskie, oglądam różne oferty.
Lidka- Ekspert młodszy
- Liczba postów : 87
W centrum dużych miast raczej ciężko jest znaleźć dom, ale ja np. mieszkam na obrzeżach w bliźniaku i chwalę sobie takie rozwiązanie
schaefer.kayla- Liczba postów : 4
Z pewnością mieszkając w dużym mieście ma się większe możliwości. Choć na przykład pracując jako przedstawiciel handlowy można mieszkać wszędzie, i tak ma się swój rejon po którym trzeba jeździć. Widziałam fajne szkolenia dla handlowców, może skorzystacie https://www.szkolaprofesjonalnejsprzedazy.pl/ w Szkole Profesjonalnej Sprzedaży. Myślę, że to dobry wybór.
Jerry- Starszy Ekspert
- Liczba postów : 162
W dużym mieście na pewno jest dużo miejsc pracy. Pozdrawiam!
leonora.bruen- Liczba postów : 4
Poszukaj sobie jakiegoś artykułu na temat rynku pracy w okolicach. Ja np. czytałam ten https://radiopoznan.fm/informacje/materialy-sponsorowane/rynek-pracy-w-poznaniu-jak-ksztaltowal-sie-mijajacy-rok zanim się przeprowadziłam bo miałam podobne obawy, zwłaszcza w okresie pandemii. Jednakże w tak dużych miastach jest baaardzo dużo pracy, dodatkowo wiele firm przeszło na formę zdalną.
rose.orn- Liczba postów : 4
Zarobki w branży budowlanej zależą od stażu i specjalizacji. Najwięcej zarabiają kierownicy i inżynierowie, najmniej pracownicy fizyczni ogólnobudowlani. Średnie wynagrodzenie w branży budowlanej zbliżone jest do przeciętnej krajowej.
therese.bauch- Liczba postów : 1
No właśnie, a skoro już rozmawiamy zarówno o pracy, jak i mieszkaniu, to może wiecie gdzie szukać ofert pracy dodatkowej w Bielsku-Białej? Opłaty za kredyt hipoteczny skoczyły mi tak wysoko, że muszę znaleźć dodatkową pracę. Wiem, że jest w internecie mnóstwo informacji na ten temat (np. tutaj fajnie jest wszystko opisane: https://bielsko.mamnewsa.pl/gospodarka/gdzie-szukac-ofert-pracy-dodatkowej-w-bielsku-bialej ) ale chętnie posłuchałabym waszych doświadczeń.
elmerwisoky- Liczba postów : 4
Kiedy szukasz nowej pracy, pamiętaj o tym, aby nigdy nie wybierać ogłoszeń, które nie są zgodne z Twoimi kwalifikacjami, wykształceniem oraz potrzebami. Podczas rozmowy kwalifikacyjnej unikaj sytuacji, w której narzekałbyś na byłego pracodawcę.
nova.metz- Liczba postów : 1
Może zamisat zakupisz mieszkanie, to żeby sprawdzić czy jest to miasto dla Ciebie, spróbuje na jakiś czas wynająć mieszkanie i pomieszkać trochę: https://kimorent.pl/. Może się okazać, że to miasto i miejsce jest czymś dla Ciebie, a może się okazać, że nie nadajesz się do życia w dużym mieście.
motyleczek- Forumowy pisacz
- Liczba postów : 54
Sam zakup mieszkania to jest na pewno bardzo ważna decyzja i ja jeszcze chcę powiedzieć, że także całkiem ważną sprawą jest to aby wiedzieć czy koszty eksploatacji wliczają się w czynsz najmu. Myślę, że świetnie do tego podeszli w temacie https://ronson.pl/blog/czy-koszty-eksploatacji-wliczaja-sie-w-czynsz-najmu/ i właśnie dlatego zachęcam was do zapoznania się z tym materiałem.
Maruder- Starszy Ekspert
- Liczba postów : 786
Jakie macie zdanie na temat obecnych cen nieruchomości?
artykuły dekoracyjne
artykuły dekoracyjne
Sara212- Starszy Ekspert
- Liczba postów : 1421
Moim zdaniem, warto zmieniać pracę, jeżeli nie daje wam już satysfakcji. Mnie ostatnio wpadła w oko junior java devops i chyba zdecyduje się aplikować na to stanowisko. Widziałam, że w ofercie firmy nokiawroclaw.pl można znaleźć tego typu wolne wakaty, więc jestem ciekawa, co wy uważacie o tym pomyśle. Dajcie znać, a będę wam bardzo wdzięczna.
slyntt- Starszy Ekspert
- Liczba postów : 331
Myślę, że to faktycznie ważne kwestie. W końcu ciężko byłoby planować przyszłość w danym mieście, bez ustabilizowanej sytuacji zawodowej. Zastanawiam się, czy na przykład jako operator maszyn w Kielcach można zarobić dobre pieniądze? Wydaje mi się to zastanawiające i z chęcią poznam Wasze zdanie.
Jędrzej4- Starszy Ekspert
- Liczba postów : 166
Według mnie duże miasto daje lepsze perspektywy, ale za to na wsi jest o wiele spokojniej.
ledner.fannie- Liczba postów : 4
Dostęp do setek ofert pracy w jednym miejscu to niezaprzeczalna zaleta korzystania z portali pracy w internecie. Dlatego warto zastanowić się nad tym, jak dokładnie wygląda aktualnie praca Warszawa od zaraz Zamiast spędzać godziny na przeglądaniu ogłoszeń oddzielnie w różnych firmach, to można skupić się na wyborze najlepszych propozycji w jednym miejscu. Pozdrawiam serdecznie!
Dorik77- Ekspert młodszy
- Liczba postów : 105
Similar topics
» Zakup mieszkania
» Rehabilitacja - tylko prywatnie?
» Jakie strategie stosują handlowcy z biur tłumaczeń, aby sprzedawać tłumaczenia dużym firmom?
» Regały magazynowych metalowe - zakup Empty Regały magazynowych metalowe - zakup
» kupno mieszkania
» Rehabilitacja - tylko prywatnie?
» Jakie strategie stosują handlowcy z biur tłumaczeń, aby sprzedawać tłumaczenia dużym firmom?
» Regały magazynowych metalowe - zakup Empty Regały magazynowych metalowe - zakup
» kupno mieszkania
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: