czy to już alkoholizm?
+6
bako
Lodzia
Mindi
mruczek
Ester89
truskaweczka
10 posters
Strona 1 z 1
czy to już alkoholizm?
Cześć. Zauważyłam, że moja siostra nie stroni od alkoholu i boję się że to już uzależnienie. Tylko jak się o tym przekonać by mieć pewność i nie zrazić jej do siebie? Bo czytałam, że alkoholik nie do końca uważa się za osobę uzależnioną. Postanowiłam ją obserwować i wydaje mi się że jednak to już uzależnienie. Któregoś dnia znalazłam ulotkę Ośrodka Terapii Nefo i postanowiłam przekonać ją by się do nich zgłosiła. W końcu mają tam specjalistów terapeutów którzy będę w stanie jej pomóc. Czy się w końcu przekona że to już czas walczyć o siebie tego nie wiem, ale wiem że tam jej pomogą
truskaweczka- Starszy Ekspert
- Liczba postów : 186
Re: czy to już alkoholizm?
Częste imprezy i sięganie po alkohol towarzyszy młodym ludziom. Czasem obawy są bezpodstawne, ale jeżeli siostra codziennie sięga po alkohol nawet bez okazji możesz zacząć się martwić. Istnieje wiele ośrodków ale i terapeutów. Może nie szukaj od razu ośrodka terapii, Ranking Ośrodków Terapii pozwoli znaleźć Ci również terapeutów i psychologów może na początek aby nie zrazić siostry spróbuj tak.
Ester89- Ekspert młodszy
- Liczba postów : 91
A no nie powiem bo to może być początek problemu alkoholowego. Dlatego też bardzo ważne jest to, aby starać się uświadomić takiej osobie że to jest już spory problem który trzeba leczyć. Chociażby w ośrodku Detoks Fenix można odbyć detoks alkoholowy dzięki któremu poradzimy sobie z tym uzależnieniem. W dodatku na naszą prośbę mogą nam wszyć taką wszywkę alkoholową dzięki której nie będzie nas korcić do picia alkoholu
mruczek- Starszy Ekspert
- Liczba postów : 162
Warto może najpierw umówić siostrę na wizytę u psychologa. Chyba mogłabyś wybrać się z nią i opowiedzieć jak Ty to widzisz ze swojej strony. Mnie dużo dały wizyty w przychodni https://psychomedic.pl/psychiatra-lodz/ , co prawda nie byłam uzależniona alkoholu ale od innej formy używek i gdyby nie terapia nie poradziłabym sobie z tym problemem.
Mindi- Klikacz
- Liczba postów : 31
Jeśli podejrzewasz, że to już uzależnienie to nie masz co się zastanawiać. Powinnaś namówić siostrę do leczenia w odpowiedniej placówce. Może to być na przykład ośrodek terapii Niwa. To świetne miejsce, w którym oferują dobrą opiekę i skuteczne leczenie nałogów.
Lodzia- Ekspert młodszy
- Liczba postów : 131
Dla osób pragnących uwolnić się od nałogu nieoceniona jest miłość i wsparcie bliskich. Oprócz pomocy psychologicznej niektórzy mogą zdecydować się na bardziej namacalną formę prewencji - taką jak implant alkoholowyesperal wszywka Szczecin - która może okazać się bardzo skuteczna w zniechęcaniu do dalszego spożywania alkoholu.
bako- Ekspert młodszy
- Liczba postów : 97
W tak ważnych tematach nie powinno być wcale miejsca na jakiekolwiek ryzyko. Właśnie dlatego jeśli chce się otrzymać wsparcie w wychodzeniu z nałogu, to moim zdaniem warto pomyśleć o skorzystaniu ze wsparcia specjalistów. Na stronie https://odnowa24h.pl/leczenie-narkomanii/ widziałem informacje na temat leczenia narkomanii. Myślicie, że może być to dobrym kierunkiem wychodzenia z uzależnień?
Jędrzej4- Starszy Ekspert
- Liczba postów : 166
Znam temat, takie osoby do samego końca czasami mówią, że nad tym panują. A potem lądują w szpitalu bo organizm już odmawia posłuszeństwa od nadmiaru alkoholu. Z czego to wynika? nie mam pojęcia. Dobrze w każdym razie, że są miejsca które same w sobie zachęcają żeby tam pojechać. Taki jak https://zeusrehab.com/ w Łomiankach pod Warszawą na przykład. Pełen luksus, świetna obsługa i co najważniejsze - celowana terapia i to całą dobę jak tylko potrzeba. Ja chyba nie chciałbym spędzić kilku tygodni na odwyku w gorszych warunkach niż mam w domu, podejrzewam, że uzależnieni mają podobnie.
irekk- Klikacz
- Liczba postów : 17
Na takie pytania odpowie specjalista ale jeśli okaże się że masz problem warto korzystać z wszelkich terapii aby szybko pozbyć się uzależnienia które jest niszczące dla rodziny. Na pewno warto wykorzystać biorezonans o którym więcej tutaj https://terapie-biorezonans-warszawa.pl/alergie-2/ Metoda jest znana i skuteczna o czym możesz się przekonać osobiście a dodatkowo leczy wiele schorzeń.
Janka23- Starszy Ekspert
- Liczba postów : 350
Dla kobiet walczących z uzależnieniem, ośrodek https://alkoholizmbochnia.pl/c oferuje bezpieczne i wspierające środowisko. Tutaj będziesz otoczona opieką specjalistów, którzy pomogą Ci pokonać każdą trudność. Wybierz zdrowie i odważ się na zmianę!
bocian- Starszy Ekspert
- Liczba postów : 432
Strona 1 z 1
Pozwolenia na tym forum: