Nasz dom, nasze aranżacje
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

Branża fotelikowa

4 posters

Go down

Branża fotelikowa Empty Branża fotelikowa

Pisanie by kaminskawerka Nie Cze 26, 2022 5:21 pm

Ostatnio trafiłam na ciekawy artykuł na portalu BRD24, to portal związany z bezpieczeństwem ruchu drogowego. I dotyczył on śledztwa dziennikarskiego odnośnie branży fotelikowej. Producentów itd. I powiem szczeże, ze jestem zaszokowana tym, co tam napisano. Branża, która powinna dbac o bezpieczeństwo działa w jakiś dziwnych ramach moralnych. Testuje produkty tak, by to pasowało pod ich tezę. Potrafią np. swój produkt testować lżejszym manekinem, a rozwiązanie konkurencyjne, które ma być przedstawione w gorszym świetle, jest testowane np. cięższym manekinem, gdzie z założenia wyniki będą inne. Dla mnie to jakaś abstrakcja. Czytałyście to?

kaminskawerka
Forumowy pisacz
Forumowy pisacz

Liczba postów : 62

Powrót do góry Go down

Branża fotelikowa Empty Re: Branża fotelikowa

Pisanie by nina Wto Cze 28, 2022 1:35 pm

Nie znałam tego, ale poszukałam. Artykuł trochę mówi o konkurencyjnym rozwiązaniu, czyli o Smart Kid Belt, ale jak czytam, to bardziej pokazuje właśnie działania branży. Trochę zaskakujące. I to wpływanie na instytucje, które piszą przepisy regulujące rynek. Czy tak to powinno wyglądać? Chyba nie bardzo.

nina
Ekspert młodszy
Ekspert młodszy

Liczba postów : 86

Powrót do góry Go down

Pisanie by Koral Pon Lip 04, 2022 6:36 pm

Wszyscy powinni być równo traktowani, a testy powinny odbywać się według ustalonych wcześniej reguł. Innowacja jaką jest Smart Kid Belt to dobre rozwiązanie, znacznie tańsze od fotelików więc w branży może swym pojawieniem sporo namieszać.

Koral
Forumowy pisacz
Forumowy pisacz

Liczba postów : 64

Powrót do góry Go down

Pisanie by nina Sro Lip 06, 2022 8:10 pm

Koral napisał:Wszyscy powinni być równo traktowani, a testy powinny odbywać się według ustalonych wcześniej reguł. Innowacja jaką jest Smart Kid Belt to dobre rozwiązanie, znacznie tańsze od fotelików więc w branży może swym pojawieniem sporo namieszać.

Tak powinno być. Z punktu widzenia konsumenta. I pewnie wielu sobie nie zdaje sprawy, że jest inaczej. A jak wynika z artykułu na BRD24, to jest kompletnie inaczej. I to jest zaskakujace.

nina
Ekspert młodszy
Ekspert młodszy

Powrót do góry Go down

Pisanie by kaminskawerka Sob Lip 09, 2022 11:37 am

nina napisał:
Koral napisał:Wszyscy powinni być równo traktowani, a testy powinny odbywać się według ustalonych wcześniej reguł. Innowacja jaką jest Smart Kid Belt to dobre rozwiązanie, znacznie tańsze od fotelików więc w branży może swym pojawieniem sporo namieszać.

Tak powinno być. Z punktu widzenia konsumenta. I pewnie wielu sobie nie zdaje sprawy, że jest inaczej. A jak wynika z artykułu na BRD24, to jest kompletnie inaczej. I to jest zaskakujace.

Też tak myślałam, ale rzeczywistość pokazuje, ze żyjemy w kompletnie innym świecie. testy sa tylko po to, by skłonić klienta do zakupu, a nie sa realnym odzwierciedleniem faktów. W każdym razie większość. I inna sprawa, niektóre instytucje, jak np. ADAC mają juz kilka afer za sobą zwężanymi z testami. Więc czy wierzyć w ich oceny? Trzeba być bardziej uważnym pod tym względem.

kaminskawerka
Forumowy pisacz
Forumowy pisacz

Powrót do góry Go down

Pisanie by nina Sob Sie 06, 2022 7:02 pm

Niestety. Światem rządzi kasa a nie bezpieczeństwo. To wpływa na wszystko. Jakby było inaczej, to właśnie testy stanowiłyby podstawę przy porównywaniu produktów. I to, że są one różne, by nie stanowiło problemu, byle spełniały te same normy bezpieczeństwa. A tutaj jednak jest z tym problem.

nina
Ekspert młodszy
Ekspert młodszy

Powrót do góry Go down

Pisanie by minnie75 Sob Sie 13, 2022 4:05 pm

Dokładnie, z tymi testami fotelików to jest żart i nigdy do końca nie można być pewnym jakości.
minnie75
minnie75

Liczba postów : 4

Powrót do góry Go down

Pisanie by nina Sro Wrz 14, 2022 6:47 pm

minnie75 napisał:Dokładnie, z tymi testami fotelików to jest żart i nigdy do końca nie można być pewnym jakości.

Otóż to. Do tego sprzedawcy mówią że są takie dobre, bo tak wychodzi w testach producenckich. A potem wychodzą takie kwiatki jak w artykule na BRD24, gdzie testują produkty różnymi metodami, różnymi manekinami i porównują te wyniki. I to ma mieć sens. Pytanie dla kogo. Laik z boku może uwierzy. I pewnie wielu klientów się na to łapie. Niestety. A jak się człowiek dowie, albo wczyta w warunki testu i dowie sie jakie są metody, to się po prostu za głowę łapie, jak tak można.

nina
Ekspert młodszy
Ekspert młodszy

Powrót do góry Go down

Pisanie by kaminskawerka Czw Wrz 22, 2022 11:17 am

Patrząc na testy robione przez te niektóre organizacje w jakiś dziwny sposób powiązane z branżą fotelikową (ta holenderska, co to robiła test wraz z ADAC) to nie dziwne, że to tak wygląda. Może to idzie tak, że płacą to i wymagają? Ja tam nie wiem jak takie testy są organizowane, ale skoro sama metoda testowa jest już ustawiona pod wynik przy pomocy stosowania różnych manekinów, to coś tu jest na rzeczy. W jakiś sposób próbują pokazać wyższość swoich produktów nad Smart Kid Belt. Pytanie dlaczego tak na siłę.

kaminskawerka
Forumowy pisacz
Forumowy pisacz

Powrót do góry Go down

Pisanie by Sponsored content

Sponsored content

Powrót do góry Go down

Powrót do góry

- Similar topics

Pozwolenia na tym forum: